Ahlaisten kyläyhdistys haki Leader-rahoitusta kehittämishankkeelle ”Valoa kylänraitille ja kotiseututyöhön”. Hanke muodostuu kahdesta osasta: kausivalojen määrän lisääminen ja kotiseutumakasiinin kunnostaminen. Tässä artikkelissa seurataan ”blogimaisesti” hankkeen etenemistä.
Artikkeli täydentyy tapahtumien edetessä. Uusimmat tapahtumat ovat artikkelin alussa.
— 15.5.2023 —
Valoa näkyvissä
Aamulla kylän raittia pyöräillessä silmiin osui pitkään odoteltu näky: Kausivalojen sähköjen tolppa-asennukset ovat odotelleet tulemistaan hankkeen alusta alkaen.
Katuvalojen uusinnasta vastaava urakoitsija on ollut täystyöllistetty valotekniikan uudistuessa LED-valoihin; niinpä asennusten odottelua on kestänyt viiime vuoden keväästä näihin päiviin. Työ aloitettiin Ämttöntien risteyksestä ja loput kymmenkunta tolppaa hoitunevat kuluvan päivän kuluessa.
Seuraavana vuorossa on sitten työintensiivnen osuus kyläyhdistyksen talkooväelle. Valot laitetaan tilaukseen ja samoin aletaan askarrella tolppakiinnityksiä periaatteella raaka-aineesta tuotteeksi: metallliprofiili, tolppakiinnikkeet ja tarpeelliset työstökoneet taitavien käsien avustuksella, jatkotyöstö Selivaaran maalauspisteessä tuottavat vaativat laatukriteerit täyttävät kiinnikkeet vuosikymmenien käyttötarpeeseen.
— 5.12.2022 —
Vuositilinpäätöksen aika
Hankkeen kuulumisten dokumentointi on jäänyt arkisen askartelun jalkoihin. Otsikoinnin ”tilinpäätös” on toki hieman liioiteltu, mutta viestii tarpeesta katsella peruutuspeiliin ja toki peiliin muutenkin siltä osin, kuin suunnittelun toteen viemiseen on jäänyt aukkoja. No on niitä jäänyt, joskin hiljaiseloa ei ole vietetty.
Kotiseutumakasiinin puolella ponnistelut kohdistuivat ensisijaisesti piha-alueen kunnostamiseen. Alla olevissa kuvissa paistattelee kylvetty nurmimulta ja keskeneräisesti viimeistelty pihapolku parkkipaikkoineen. Makasiinin ohi kulkeneet toki ovat voineet todeta, että loppukesään koittaessa nurmikko viheriöi ja sille kylvetyt kedon kukatkin nostivat päätään nurmen keskeltä. Tiealue ja pysäköintipaikka ovat junttaantuneet ajo- ja käyttökelpoiseksi. Nurmialueen huoltotöitä – rikkakasvien poistoa ja ruhon leikkuuta – on tehty pitkin kesää, joten tuon hankeosion puolesta tilinpäätös on alustavasti positiivinen ja odotukset kevään uuteen kasvukauteen ovat korkealla.
Makasiinirakennuksen kohentamisen osalta työ on saatu käynnistetyksi. Tilaa on järjestelty sisällä suunniteltujen töiden mahdollistamiseksi: esineistöä on järjestelty, tarpeetonta tavaraa on kerätty pois ja tilan käyttöön on järjestelyin saatu käytön mahdollistavaa avaruutta. Sähköjen uudistamistyötä on valmisteltu, mutta lopulta aikataulu petti niiden toteuttamisen osalta – se nyt jäi ensi kesäkaudelle; talven kylmyydessä niitä ei ole mielekästä lähteä tekemään. Sama toteutukseen viemisen viimeaskel jäi toteutumatta rakennuksen ulkoisen kunnostuksen osalta: kuistin rappuset ja katon uusinta sekä rakennuksen punamultaus jäivät ensi kesän askareiksi, samoin kuin sisätöiden loppuunsaattaminen tilan kalustamisen osalta. Jäipä puuhaa tulevalle vuodelle.
Tavoitteena oli lisätä kausivaloja nykyisen hajasijoitetun valokannan täytteeksi. Suunnittelutyö käynnistettiin hyvissä ajoin keväällä rahoituspäätöksen tultua. Uudet valot kattavat alueen Merikarvian Rantatien risteyksestä Ahjolaan siten, että valotiheys tällä alueella on ”valo noin joka toisessa tolpassa”. Lupa valojen laittamiseenhan on saatu Porin kaupungilta, mutta ei ELY-keskukselta. Jälkimmäinen taho hallinnoi valopylväitä risteyksestä kohti Lamppia ja Porin kaupunki vastaavasti risteyksestä kirkon suuntaan olevat valot aina Ssandöntietä myöten. Porin kaupungille laadittiin alustava suunnitelma kymmenestä uudesta kausivalot mahdollistavasta tolpasta. Porin kaupungin puolella suunnittelutyö on tehtynä, mutta sähkötyöt odottavat jonossa asentajaporukan vapautumista katuvalaistuksen LED-toimista. Niinpä valojen hankintaakin on viivästetty odottamaan tolppien sähköistystä – kaikkiaan kymmenkunta uutta valotolppaa, sen myötä sama määrä uusia kausivaloa hankittavana ja edelleen niiden työstäminen asennuskuntoon (tolppakiinnikkeet ja valojen kiinnikesovitteet pitää omin käsin askarrella). Tälle joukukaudelle uusia valoja ei siis saatu, ensi kaudelle toki ovat tulossa.
Alla oleva kuvaevidenssi (kaksi vasemmanpuoleista kuvaa) heinäkuulta kertoo ponnistuksista, jonka valoaktiivit valoprojektin osalta tekivät kesähelteillä. Ensivaiheessa valojen sijoittelusta laadittiin kartta Porin kaupungin suunnittelutyön pohjaksi. Tämä valmisteltiin pyöräilemällä kylänraitti läpi suunniteltujen valojen osalta ja pysähtymällä noin joka toisen tolpan juurelle. Valittuihin tolppiin kiinnitettiin asennusmerkintä ja vastaava tieto vietiin Porin kaupungille toimitettuun karttaan. Nyt sähköjä odotellessa kohti uutta vuotta.
Kuvakokoelman oikeanpuoleinen kuva ei liity kausivalohankkeeseen, mutta asettuu samaan ajankohtaan edellä mainittujen aktiviteettien kanssa. Yhdistyksen puheenjohtaja päättää kuvassa juhlavasti aiemman Leader-projektin opastekarttaosuutta kiinnittämällä parista opastetaulusta puuttuvan ”Olet tässä” punaisen pisteen kartalle. Nyt ei tietä etsivä pääse eksymään, ainakaan sen takia, ettei tiedä missä on.
(1) (2)
(3)
(1) Polkupyörä odottelemassa siirtymistä seuraavalle valitulle tolpalle. Katsojan huomio kiinnittynee punaiseen merkkiin valotolpassa. Tosin, se oli jo saman päivänä revitty siitä pois, mutta sitkeät merkitsijät nitoivat paikalle uuden. Se on toistaiseksi siinä pysynyt. (2) Taipaleen viiimeinen tolppa Ahjolan mäellä. (3) Nyt ”Olet tässä” on paikallaan.
—- 9.6.2022 —-
Tosipaikka edessä – Kotiseutumakasiinin pihatyötkin pitää saada tehdyksi
Tähän asti hanketta on suunniteltu ja pohdittu tietokoneen ääressä hankesuunnitelmaa kyhäten. Ruumiillinen työ ei siinä vaiheessa käynyt vielä vahvasti mielessä. Isoimpaan ruljanssiin valjastettiin Jukka Paloheimo, joka ensin raivasi pihan ryvettyneen kasvuston, poisti turvettuneen maan ja toi paikalle nurmikointiin tarvittavan mullan sekä tiealueiden soran. Tämä hoitui toukokuun alkupuolella. Muutaman viikon odottelu ei näyttänyt pihatöitä edistävän, joten kaksi joutilasta (Salminen-Jaakkola) ryhdytettiin pihatöiden kimppuun. Pääosin Jukan jälkeen jättämä jälki tarvitsi enää tasoittelua ja rajaamista haravan kanssa. Mutta – Makasiinin toisen puolen multa ei haravaa enää totellut, joten apuneuvoksi piti hakea puutarhajyrsin, joka puutarhatraktorin ohella pelasti työläiset raskaimmalta ruumiilliselta työltä. Lopulta maa saatiin kylvökuntoon. Kolme ja puoli pussillista siemenseosta nurmi-apila-niittykukat levitettiin alueelle. Tapsan reikäjyrä viimeisteli istutukset ja se oli siinä. Sadetta odotellessa – toista viikkoa meni poudan merkeissä, mutta lopulta sen verran vettäkin saatiin, että nurmikko ainakin sai kasvun alun.
Tästä lähdettiin – alue Jukan jäljiltä.
Konevoima.
Miesvoima.
Hyvää jälkeä syntyi.
Työkalut ja roskakuorma matkalla kohti lähtöpaikkaansa.
—- 7.6.2022 —-
Merkkaustöillä aloiteltiin
VAlot eivt tunnetusti pala ilman sähköä. Kausivalohankkeen osalta Porin kaupunki on lupautunut huolehtimaan tarvittavista sähköasennuksista niihin tolppiin, joihin valot asennetaan. Sillä tuo puute on korjattu ja Ahlaisten kyläyhdistykselle jää huiolekssen valojen hankinta, asennuskuntoon laittaminen ja lopulta paikalleen pano talvikauden alkaessa. Sopivat sijoituskohteet eli katuvalotolpat valtuutettiin valitsemaan parivaljakko Gröndahhl-Jaakkola, joka teki polkupyöräretken kylänraitilla. Nyt valaistavat tolpat on merkitty punaisella merkkilapulla ja lisäksi Porin kaupungille on lähetetty aluekarttaan merkittynä tolppien paikat. Sähköasennukset alkanevat alkusyksyllä. Toivotaan, että tolppamerkintöjä ei merkittävissä määrin vandalisoida kesän aikana; tähän mennessä yksi on jo jouduttu uusimaan. No – karttamerkinnät pelastavat asian joka tapauksessa.
Malmgårdin kulmilta aloitettiin ja Ahjolan eteen päädyttiin. Kymmenen valaistavaa tolppaa on valittu ja toimeksianto toteutettu.
—- 28.5.2022 —-
Hanke
Leader-rahoitusta oli jälleen haettavissa keväällä 2022. Ahlaisten kyläyhdistys valmisteli rahoitushakuun hankkeen, jolla mahdollistettiin kahden ajankohtaiseksi muodostuneen kehittämiskohteen toteuttaminen: kausivalojen määrän lisääminen ja kotiseutumakasiinin kunnostaminen. Rahoitushakemusta valmisteltiin kevään mittaan kiinteässä yhteistyössä Karhuseudun asiantuntijoiden kanssa ja myönteinen rahoituspäätös tuli ELY-keskukselta toukokuun puolen välin tietämillä. Rahoitus kattaa 70% kuluista, jotka on budjetoitu 10.937 EUR suuruiseksi. Loppu 30% kustannuksista on yhdistyksen omarahoitusta, josta kuitenkin 75% voi kattaa talkootyöllä. Talkootyön määräksi on arvioitu n. 250 tuntia, josta noin puolet voidaan kohdentaa hankerahoitukseen. Talkootyöllä on rahoituskokonaisuudessa suuri merkitys kahdessa mielessä: ensiksi se keventää yhdistyksen suoraa taloudellista rasitetta ihan mukavasti, toiseksi se toteuttaa hankkeelle asetettua yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen tavoitetta. Siispä – tervetuloa mukaan talkooporukkaan, tilaa on.
Hankkeen rahoitus on tullut Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman Leader-raohituksesta, jota alueellamme operoi Karhuseutu ry. Kiitokset Karhuseudun asiantuntijoille arvokkaasta valmisteluavusta hanketta paperille paketoitaessa ja sen rahoituspäätökseen viemisestä. Sitten itse hankkeen sisältöön.
Kausivalot: Ahlaisten kyläyhdistys uudisti kausivalot pari vuotta sitten edellisen Leader-hankkeen tuella. Uudistetut valot saivat hyvän vastaanoton, joskin keskustelua herätti niiden hajasijoitus välille Hakamäki – Kirkkoaukio. Sijoitteluun on historialliset syynsä, joita on ruodittu aiemman hankkeen blogikirjoittelussa (osa1; osa2). Keskustelu herätti kuitenkin idean lähteä selvittämään mahdollisuutta valojen määrän lisäämiseen. Alkuperäinen kunnianhimoinen tavoite oli saada jonkinlaisella säännöllisyyden asteella valaistuksi koko kylänraitti Paloheimontieltä Kirkkoaukiolle. Ongelmaksi tuli valotolppien omistus: väli Paloheimontie – Merikarvian rantatie on ELYn hallinnassa ja loppuosa kuluu Porin kaupungille. ELY on tehnyt kategorisen päätöksen, että tolppiin ei saa asentaa mitään lisäosia – tältä osin asia on loppuun käsitelty. Porin kaupungin suhtautuminen puolestaan oli asialle myötämielinen. Kaupunki lupasi tolpat valaistuskäyttöön ja jopa toteuttaa omalla kustannuksellaan tarvittavat sähköliitännät. Tästä kiitokset Porin kaupungille! Nyt hankinnan alla on puolisen tusinaa uusia valoja, jotka asennetaan säännöllisesti noin joka toiseen tolppaan Merikarvian rantatieltä Kirkkoaukiolle. Asennuskuntoon saattaminen toki vaatii jälleen pientä askartelua sovittimien ja kiinnikkeiden kanssa. Talkooporukassa on tilaa! Ensi joulunseutu on näillä odotuksilla entistä valoisampi.
Kotiseutumakasiini: Sandöntien alkupäässä sijaitseva, Malmgårdiin kuuluva makasiinirakennus on ollut 1990-luvulta alkaen Ahlaisten Kotiseutuyhdistyksen hallinnassa kotiseututyön tarpeita palvelevaan toimintaan. Kotiseutuyhdistyksen sulautuessa Ahlaisten Kyläyhdistykseen 2021 kesän tuntumassa siirtyi Kotiseutumakasiiniksi kutsutun rakennuksen hallinta Kyläyhdistykselle, muun Kotiseutuyhdistyksen maallisen mammonan myötä. Tässä yhteydessä vuokrasopimus omistajan kanssa uudistettiin ja siirrettiin Kyläyhdistyksen nimiin. Vuokrasopimuksen mukaan rakennuksesta ei makseta vuokraa, mutta yhdistys vastaa sen ja rakennuksen ympäristön kunnossapidosta (kuten entinenkin vuokraaja); kiitokset Inbergin perheelle myötämielisestä suhtautumisesta yhteiseen asiaan. Kunnossapidon velvoitteen ympärille rakentuu hankkeen toinen osa. Kotiseutuyhdistys on käyttänyt rakennusta erilaisten näyttelyiden ja tapahtumien kotina; näin jatkossakin tullaan toimimaan. Jo nyt rakennuksessa on erilaista museotasoista rekvisiittaa ”pysyväisnäyttelynä”. Jotta toiminta ylipäätään olisi mahdollista, rakennnuksen ympäristö ja itse rakennus vaatii pienimuotoista kunnostamista. Samoin sen tekninen varustus (sähköt, valaistus) vaatii päivittämistä. Rakennuksen käyttömahdollisuuksia on tarkoitus parantaa pienimuotoisilla kalustehankinnoilla. Piha-alueen kunnostus (raivaus, nurmikointi, sorastus) on jo aloitettu ja tavoitteena on saada se valmiiksi lähiviikkojen aikana. Seuraavaksi vuorossa on rakennuksen kuistin katon ja rappusten uusinta sekä ulkomaalaus. Sisätöitä tehdään, kun muilta kiireiltä ehditään ja tarvittavaa ammattiapua saadaan asennustöihin. Kesän lopussa on sitten inventaari: mitä saatiin aikaan ja mitä vielä pitää tehdä. Tavoite on kuitenkin saada rakennus hyötykäyttöön jo kuluvan kesäkauden aikana. Tähänkin hankkeeseen tarjolla on työtä ahkerille talkoolaisille.
Tätä blogikirjoittelua jatketaan raportoiden hankkeen etenemisestä – tarinoin ja kuvin. Hamaan hankkeen loppuun saakka. Jos ette jouda mukaan työporukoihin, niin seuratkaa hanketta täältä.