Torilla tavataan – Ahlaisten tapahtumakesä

Alkuvuodesta Porin kaupunki julkaisi rahoitushaun teemalla ”Rakkaudella porilaisille”. Rahoitusta on ollut haettavana vuosittain vaihtuvilla teemoilla, joihin kaupunkilaiset ovat voineet vaikuttaa. Tämän vuoden teema oli ”Ulkoilmassa”. Ahlaisten kyläyhdistys laittoi hakuun oman ehdotuksensa otsikolla ”Torilla tavataan – Ahlaisten tapahtumakesä”.

Tämä on hankeblogi, joka täydentyy tapahtumakesän edetessä.

— 25.7.2024 — Yhteislauluilta

Jazzit takana, nyt jatketaan yhteislaululla – syreenitori torstai 1.8.2024 klo 18-19

Miina Mikkonen laulattaa, Sonja säestää ja paikalle saapunut väki laulaa. Yhteislaulutilaisuus, merellisiä ja kesäisiä tunnelmia syreenitorilla. Tällä kertaa torilla tavataan tuttuja ilman muuta iltatoritoimintaa. Omat eväät voi huoletta ottaa mukaan. Allsång på Skansen on nyt rantautunut Ahlaisiin – runsain joukoin mukaan.

—5.7.2024 — Jazz-tapahtuman esiintyjä on julkaistu 

Jazzviikon lauantaina 20.7.2024 klo 10-12 Jazzia Syreenitorilla

Jazz-viikko vetää Portiin väkeä – viikon tapahtumissa Pori Jazz laskee osallistujamäärän liikkuvan pitkälti toisella sadalla tuhannella. Tämä kattaa tietysti sekä maksulliset tapahtumat että ilmaiskonsertit. Ahlaisten kyläyhdistys tuo jazz-tunnelmaa myös Ahlaisiin ja juhlistaa Jazz-viikkoa osana ”Rakkaudella porilaisille” -tapahtumassarjaansa lauantain jazz-konsertilla.

Jazzviikon lauantaina toriyleisöä viihdyttää parituntisessa musiikkisessiossa Tomi Harrivaara Quartet. Kokoonpanoon kuuluvat Tomin (basso) lisäksi Aleksandr Fartushny (saksofoni), Zoltan Karpati (rummut) ja Lauri Gröndahl (kitara). Tomi on muusikko ja Palmgren -konservatorion lehtori,  joka on monessa mukana: Pori Big Band, Jazz Society Of Pori, Pori Jazz jne. Aleksandr asuu Ulvilassa ja on kotoisin Petroskoista. Hänellä on sukujuuria sekä Suomessa että Ukrainassa. Fartushny soittaa parhaillaan mm. Pori Big Bandin riveissä. Zoltan on alunperin Unkarista kotoisin oleva rumpali, joka on asunut ja vaikuttanut Noormarkkussa jo yli 20 vuotta. Lauri  on Palmgren-konservatoriossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskellut kitaristi – lähtöisin Ahlaisista ja nykyään asuu Jyväskylässä. Myös Lauri on soittanut ennen Jyväskylään siirtymistään Pori Big Bandissa.

(1)    (2)     (3)    (4) 

Kuvissa Tomi Harrivaara ja Aleksand Fartushny (1-2), Zoltan Karpati (3), Lauri Gröndahl (4).

— 19.7.2024 — Valmistelut käynnissä ja markkinointi toimii

Jazz-konsertin valmistelut käynnissä

Telttakatos on saatiu hankituksi ja koeponnisttettu kesän tilaisuuksissa. Tekniikka sen käyttöönottoon ja purkamiseen on vähitellen kehittynyt suorastaan taiturimaiuseksi – vartissa yläs ja pois toinen mokoma. Jazz-konserttia varten lavatekniikkaa on kehitelty edelleen: kuormalavoja, vanerilevy niiden päälle ja päälimmäinen kerros kumimattoa. Nyt käytettävissä on kelvollinen esiintymislava. Kuvassa lavarakennelma. Jazz-tapahtumasta on tietoa levitetty aktiivisesti: tolppanmainoksia on eri puolilla lähialuetta, kauppojen ilmoitustauluilla ja tietysti verkkomediassa (Facebook ja www). Yleisöryntäystä odotellessa.

   

— 23.7.2024 — Jazz-konsertti on nyt takana

Jazz-konsertti oli yleisömenestys

Pori Jazz on takana, samoin Ahlaisten torijazz. Tuon ensinmainitun takia raportinti on lievästi viivästynyt, kun kirjoittaja on vähitellen alkanut toipua fesitvaalipäivien valvotuista öistä. Kaikki kolme pääkonserttia piti kokea, kuten on tehty 55 kertaa aiemminkin. Sen enempää tuota tapahtumaa ei varmaankaan ole tarpeen tässä kommentoida, mutta yleisilme siellä oli leppoisa ja ihmiset tuntuivat nauttivan, torstain sateesta huolimatta, perjantain kylmästä viimasta huuolimatta ja lauantaille ei mitään erityistä nauttimista estävää syytä ole tarjota. Lehtikirjoittelu asian tiimoilta on ollut vilkasta ja osasta näkee, että kirjoittaja ruskin on edes konserttialueella käynyt, vaan on tyytynyt tulkitsemaan muiden kirjoittamaa omaa viestiään levittääkseen. Lehdistöä oli paikalla myös Ahlaisten torijazzissa, joten siitä saamme lukea Uutisluotsista.

Mutta se Ahlaisten torijazz. Historian ensimmäinen kerta tämänkaltaista musiikkia on tuotu Ahlaisten torille. Markkinointia tehtiin aktiivisesti, samoin kuin muistakin Ahlaisten musiikkikesän tapahtumista. Tapahtumaa oli valmisteltu perjantai-illan aikana rakentamalla kevytrakenteinen matala esiintymislava Mikon tuomista kuormalavoista, Akin hankkimista vanerilevyistä ja päällysteeksi hankitusta kumimatosta. Aiempien musiikkitapahtumien yhteydessä oli todettu esiintymisteltan olevan pimeähkö, minkä takia nyt sisätilaa valaisi pari valonheitintä. Tapahtuman suosio yllätti: esiintymislavan edessäolleet katsomopenkit täyttyivät kuulijoista viimeistä paikkaa myöten, samoin kahvilaosasto. Vielä väkeä jäi ”seisomokatsomoonkin” eri puolille toria.  Yhdellä kertaa paikalla laskin olleen noin 150 henkeä. Kun lasketaan menevät ja tulevat, ylitettiin kokonaisvahvuudessa varmaan parin sadann raja. Tähän joukkoon mahtuu myös puolisen tusinaa eläinkunnan edustajaa – koiraväkeä, jotka olivat tuoneet isäntänsä paikalle. Väkeä katsellessa oli myös helppo todeta, että torin perusyleisö muodosti tällä kertaa vähemmistön väessä, etli torille oli tultu varta vasten tätä tapahtumaa varten.

Esitys jakaantui kahteen sessioon, Kun niiden välisellä tauollakin väki jäi ppoistumatta odottelemaan toista osuutta, voidaan todeta esityksen todella kiinnostaneen kuulijoita. Mielipidetiedustelut perustuvat tässä yhteydessä vain torilla käytyyn jutusteluun; poikkeuksetta tapahtuma sai ylistävää palautetta ja jatkoksi toivomuksen samanlaisesta uudelleen.Tätä asiaa on puitu yhdistyksen aktiivien kesken ja varmaan jotain vastaavaa tuodaan toriväen iloksi ensi kesänäkin. Ajankohta voisi olla Pori Jazzin pääviikonlopun sijaan aloitusviikonloppu, eti viikkoa aikaisemmin.Katsellaan! Pohdin myös mahdollisuutta yhteistyöstä Pori Jazzin kanssa. Katsellaan sitäkin – saisi ehkä tämänvuotista suurempaa näkyvyyttä tällä järjestelyllä.

Alle on koottu kevyt kuvakavalkadi päivästä:

         

Muusikot työssään: Lauri, Zoltan, Aleksandr ja Tomi.

Ja vielä koko bändi.

     

Yleisöä: Katsomopenkeillä, kahvilassa ja pitkin toria.

   

Tulevaa jazz-sukupolvea. Poriginal-kuosi (vasen kuva) jostain Pori Jazzin varhaisesta historiasta, Crimsonin varastojäämästä.

     

      

Heitä oli joka lähtöön: Ensimmäisenä jokapaikan koira Huugo, mukana niin talkoissa kuin tapahtumissa. Muita Olli, Milo (taisi olla tullut Tampereelta saakka), Karo, Otso. Muitakin heitä oli. Hekin nauttivat Jazzista ja ehtivät jossain vaiheessa käydä kovaäänistä keskusteluakin, ihan hyvässä hengessä.

— 26.6.2024 — Iltatorit ja torikaraoke on täällä taas

Kesän ensimmäinen iltatori ja karaoke maanantaina 1.7.2024 klo 18

 

 

 

 

 

 

 

Rakkaudella porilaisille -musiikkitapahtumat jatkuvat. Jo perinteenä Ahaisten kesään ovat kuuluneet iltatorit ja niihin iittyen karaokeillat. Nyt se taas on täällä. Laulattajana Jukka Paloheimo. Säävarauksella näihin ulkoilmatapahtumiin on kuitenkin lähdett’ävä – toivotaan kuitenkin parasta. Tähän mennessä on onnistuttu. Torilla ilmaiset myyntipaikat. Kahvikioski ja grilli ovat toiminnassa.

Ladattavan mainoksen saa tästä .

—- 15.6…2024 —- Juhlat jatkuu – Juhannusmusiikkia syreenitorilla lauantaina 21.6.2024 klo 10:30 alkaen

 

 

 

 

 

 

 

Väistämättä päälle alkaa kaatua juhannuskin – hyvä niin. Alkukesän hellejakson jälkeen sään puolesta tarjonta on ollut vähän kylmän- ja märänpuoleista. Lupauksia paremmasta on, ja jos ei ole, niin hyvän juhannustunnelman luo myös tilanteeseen sopiva musiikki. Syreenitorilla sitä luo juhannusaaton torilla Trio Lila 10.30 – 12.00. Muuten juhannustunnelmaan voi virittäytyä torin tunnelmissa – tutut torikauppiaat, kahvitelu tuttujen kanssa ja vaikka tanssahtelu musiikin TORILLA TAVATAAN. Ja juhannuspäivänä juhannuspelissä.

Onnistunut toritapahtuma

Sään puolestakin kesäinen juhannustori veti puoleensa suuren määrän kävijöitä – arviolta ehkä koko muistissa olevan torihistorian suurimman, useita satoja pitkin torin aukiolotunteja. Kyläyhdistyksen makkaratarjoilu – 120 grillimakkaraa ja neljä kiloa nakkeja – hujahti kävijöiden suihin ja vajaustakin taisi jäädä. Marja-Leena ja Solja, Mikon ja Tapsan avustamana hoitelivat tämän puolen kunniakkaasti. Torikaupppiaiden raportti viestitti tavaramenekistä – loppupäivästä tiskit alkoivat olla tyhjänä tarjonnasta. Musiikkitarjontana vanha tanssimusiikki Trio Lilan johdattelemana sopi mukavasti tunnelmaan. Alla kuvia tapahtumasta ja tunnelmasta.

   

Väkeä riitti ajoittain tungokseen saakka.

   

Trio Lila. Ajoittain mukaan lauluun liittyi myös yleisöä. Kuvassa Kauko Heikkilä Jukka Paloheimon duoparina.

Oman kylän kauppiaita.

— 8.6.2024 — Lastentapahtuma lähestyy

Ensimmäinen tapahtuma lähestyy. Viimeisin markkinointiponnistus on alla oleva ilmoitus Lasten musiikkitapahtumasta. Aki on askarrellut mainoken, joka kulkeutuu yleisön tietoisuuteen sekä fyysisessä että cyber-maailmassa. Mallikas tuotos:

Jaeltava pdf tässä: Lastentapahtumakesakuu2024.

Tapahtuma veti puoleensa mukavasti väkeä

Tapahtumapäivänä tori veti puoleensa reilusti kolmattasataa torillakävijää ja lastentapahtuma viitisenkymmentä musiikista ja taiteilemisesta innostunutta. Alla olevat kuvat kertovat viestivät tapahtuneesta:

Miina & Sonja upouuden  teltan koeponnistajina. Sateeseenhan sillä varauduttiin, mutta onneksi sade kiersi Ahlaisten mannut.

Taiteilijat työnsä äärellä, musiikki innoittajana.

Yleisilmettä.

Näkymiä tapahtumasta videotallenteena.

— 5.6.2024 — Ahlainen mainittu

Radio Pori (89,4) osoitti kiinnostusta Ahlaisten tapahtumarikkaaseen kesään. Aamutuimaan haastateltavana oli yhdistyksen puheenjohtaja Aki Gröndahl. Teema liittyi varsinaisesti Avoimet Kylät -tapahtumaan ja sen näkyvyyteen Ahlaisissa, joskin mahdollisuus yleisten kesäteemojen esittelyyn avautui samassa yhteydessä. Markkinointimahdollisuus hankkeen tapahtumapaketille oli tässä yhteydessä erinomainen – ja mainituksi tuli.

— 2.6.2024  — valmistautumista

Rahoituspakettiin sisältyi telttahankinta. Teltan avulla turvataan esiintymistilanteiden sääsuoja; joskus kesällä voi sataakin. Tähän asti olemme toritapahtumissa olleet kevyen telttarakennelman varassa; sen suojassa on mm. Jukka Paloheimo joutunut kärvistelemään iltatorin karaokeilloissa. Nyt on toisin: kun kesätaahtumia voidaan ”Rakkaudella porilaisille” -rahoituksella toteuttaa pitkin kesää, saatiin samalla toteutetuksi pitkäaikainen suunnitelma kunnollisen telttakatoksen hankinnasta.

Teltta on saapunut puheenjohtajan – loppumattomalta vaikuttavaan – varastotilaan jo pari viikkoa sitten. Sunnuntai-iltapäivän alkaessa porukalla ryhdyttiin telttaa koeponnistamaan. Paketit purettiin ja teltta koottiin toimintavalmiuteen. Edes Ikea-ohjeita paketissa ei ollut, mutta kätevä tiimiporukka sen sai pystyyn ja edelleen kasaan. Koko komeus 4 x 6 metrinen teltta menee kassattuna suojapussiin. Todisteet asiasta – sekä kokoamisesta että pussituksesta ovat alla.

   

Tämä sitten näkyilee kesän tapahtumissa.

— 10.5.2024 — Markkinointi käynnissä, nyt antaa laputtaa – tiedotteet levällään pitkin lähialuetta

Puheenjohtaja on ollut aktiivisena tapahtumatiedotteen laadinnassa. Muutamia versioita ”lapuista” on koemaisteltu, sen jälkeen korjailtu ja taas korjailtu. Lopputulema on sitten kuvien mukainen:

    

Ilmoituksia monistettiin, laminoituin ja lopulta leviteltiin joukkoon julkisia ilmoitustauluja. Tieto tapahtumista on nyt lähiseudun tiedossa ja runsasta osanottoa tietysti odotellaan. Nettimarkkinointi on aktivoitu yhdistyksen www- ja Facebook-sivuilla ja tapahtumien lähestyessä tietoa levitellään eri foorumeilla. Valmisteilla on lehtimainos Uutisluotsi-lehteen.

Ja tässä sekin on:

— 16.4.2024 — Tapahtumakesän ohjelma valmiina – virittäydy tunnelmaan jo etukäteen

Tapahtumakirjoon mahtuu alustavan suunnitelman mukaan seitsemän musiikkipainotteista tapahtumaa, joita eilisessä hallituksen kokouksessa alustavasti aikataulutettiin. Tapahtumien joukkoon mahtuu lastenohjelmaa, karaokea, toritanssit, yhteislauluilta ja ihan vaan musisointia läsnäolijoiden iloksi. Alustava ohjelma, johon saattaa vielä tulla muutoksia on seuraava, kaikkien tapahtumapaikka on Syreenitori ja sen ympäristö:

Kesäkuu

lauantai 8.6.2024 klo 11 alkaen Lastentapahtuma. Musiikista vastaa Miina Mikkonen ja kumppanit. Lasten taidetapahtuma (taustavoimana Ahlaisten koulun vanhempainyhdistys) samassa yhteydessä. Avoimet Kylät -tapahtuma samana päivänä sekä torilla että muualla – tästä ilmoittelua ertikseen.

perjantai 21.6.2024 klo 10 alkaen Juhannuksen toritanssit. Musiikki: Kvartetti Liila.

Heinäkuu

maanantai 1.7.2024 18-21 Torikaraoke. Vetäjänä Jukka Paloheimo.

lauantai 20.7.2024 klo 10 alkaen Jazzviikon musiikkitapahtuma. Tänne ei ole ikärajaa – kaikki mukaan. Anniskeluoikeudet kahville ja limulle. Musiikista vastaava vahvistetaan myöhemmin.

Elokuu

torstai 1.8.2024 18-19 Yhteislaulutilaisuus, vetäjänä Miina Mikkonen,

keskiviikko 14.8.2024 18-21 Torikaraoke. Vetäjänä Jukka Paloheimo.

Syyskuu

keskiviikko 11.9.2024 18-21 Torikaraoke. Vetäjänä Jukka Paloheimo.

Kuten hyvään tapahtumajärjestelyn etikettiin kuuluu, niin kirjataan vielä perään, että ”Muutokset mahdollisia”. Ohjelmarakenne perustuu osittain alustavaan keskusteluun esiintyjien kanssa, siispä lopullista vahvistusta odotellen.

Mukana menossa: Rakkaudella porilaisille.

—14.4.2024 — Rahoitusta Ahlaisten kesän elävöittämiseen musiikkipainotteisilla tapahtumilla

Syreenitori muodostaa kesäaikana hienon miljöön toritapahtumille – lauantaitori jo sellaisenaan on elämyksellinen kohtaamispaikka kyläläisille, kesäasukkaille ja vierailijille. Normaali toritoiminta tuo torilla kävijöiden ulottuville moninaisen tavaratarjonnan sekä mahdollisuuden viettää yhteistä aikaa kahvittelun ja seurustelun merkeissä. Toritoimintaa on monipuolistettu erilaisin tapahtumin – osallistuminen ”Avoimet Kylät”-toimintaan, iltatorit karaokeiltoineen sekä joitain teematapahtumia mahdollisuuksien mukaan pitkin kesää. Rakkaudella porilaisille -rahituksen avauduttua  alkutalvesta Ahlaisten kyläyhdistys päätti laittaa sisään oman hakemuksensa rahoitukselle toritoimintaan niveltyvillä kesätapahtumien sarjalla. Hakemus vallittiin rahlitettujen joukkoon, joten nyt on odotettavissa tavanomaista tukevampi tapahtumien sarja.Tästä jo näin alkuunsa suuri kiitos Porin kaupungin hankevalmistelulle ja päättäjille.

Musiikkipainotteisia tapahtumia pitkin kesää

Alustavan suunnitelman mukaan odotettavissa on seuraavanlaista menoa:

  • Lasten musiikkitapahtuma tapahtuma yhdistettynä lasten ulkotaidetapahtumaan. Musiikkiosuudesta vastaa  Miina Mikkonen ja kumppanit, taideosuudesta vastaa Ahlaisten koulun vanhempainyhdistys.
  • Torikaraoke Jukka Paloheimon laulattamana kolmen iltatorin yhteydessä.
  • Juhannustorin musiikki ja toritanssit.
  • Pori Jazz -viikonloppuun sijittuva jazz- / kevyen musiikn ohjelma.
  • Yhteislauluilta Miina Mkkosen vetämänä.

Toki torilla tapahtuu myös näiden teemapäivien ohella muutakin; kauppa käy ja toivottavasti saadaan nauttia kauniiista kesäsäästä. Sitä toki tarvitsevat nämä tapahtumatkin.

Ohjelmiston aikataulutusta suunnitellaan

Tieto rahoituksen saamisesta vahvistui vasta lähimenneisyydessä, joten konkretiaa kohti suunnitelmaa aletaan viedä lähiviikkoina. Tapahtumien aikataulutus julkaistaan hetti, kun se on saatu sovituksi vastuuvetäjien kanssa. Tiedotusta tapahtmista toteutetaan

  • Ahlaisten kyläyhdistyksen www-sivujen https://ahlaistenkylayhdistys.fi/ Ajankohtaista-osiossa (käytännössä tämä artikkeli ja erilliset teemakohtaiset jutut),
  • Ahlaisten kyläyhdistyksen Facebook-sivulla,
  • ”tolppamainoksin”,
  • mahdollisuuksien mukaan lehtiartikkelein sekä
  • levittämällä tietoa lähiaueiden tiedotuskanavissa.

Tapahtumat ovat ilmaisia ja avoimia kaikille, joten nyt on mahdollisuus lisätä Ahlaisten vetovoimaa vierailukohteena myös satunnaisten kävijöiden parissa. Rakkaudella porilaisille -rahoituksen tavoitteena on ollut lisätä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, saada ihmiset liikkumaan ja viettämään aikaa yhdessä, toteuttaa vastuullisia tekoja avoimessa ja maksuttomassa ilmapiirissä ja toteuttaa jotain sellaista, jota ei vielä ole tehty. Kaikkiin näihin teemoihin Ahlaisten tapahtumakesä antaa oman lisänsä.

Tässä artikkelissa raportoidaan toteutuneista tapahtumista sanin ja kuvin – kannattaa siis seurata.