Joulutori loi joulun ajan tunnelmaa – ilman ruuhkaa terveysturvallisesti

Lauantaina 11.12. torimyyjät pystyttivät myyntipisteensä poikkeuksellisesti Syreenitorin sijasta Kylänrantaan. Tori veti puoleensa mukavan määrän asiakkaita, tasaisena virtana pitkin päivää, ruuhkautumatta.

Aiemman (tällä palstalla olevan) ilmoittelun mukaisesti aina näihin päiviin saakka säännöllisenä jatkunut torikausi on kiinnostanut niin torimyyjiä kuin torilla käyvää asiakaskuntaakin. Joulun aluselle osunut torikauden päätös – joulutori – sai osakseen laajaa kiinnostusta, joten käyttöön otettiin Syreenitoria laajemman ja sen myötä terveysturvallisemman tilan tarjoava Kylänranta eli Putajan ympäristö.

Ruuhkattomasti ja maskisuosituksia noudattaen

Ottamalla käyttöön väljä myyntialue vältettiin ruuhkaa ja mahdollisen terveysriskin aiheuttavaa yleisökontaktia. Ulkotiloissa kauppiaita olit toista tusinaa. Käytössä olivat myös sisätilat, joissa  yleisöä kannustettiin terveysturvalliseen käyttäytymiseen. Siellä sijaitsi pari myyntipistettä huonetta kohti, mikä piti huolen ruuhkattomasta asioinnista. Sisätiloihin edellytettiin maskin käyttöä; maskeja ja käsidesiä oli tarjolla sisäänkäynnin yhteydessä. Ilahduttavaa oli huomata suosituksen tiukka noudattaminen. Sisätiloissa vietetty aika jäi niin lyhyeksi, että riskejä aiheuttavia kontakteja ei käytännössä päässyt syntymään.

   

Ahlaisten joulutori osui samalle päivälle Reposaaressa ja Merikarvialla pidettävien toritapahtumien kanssa. Ahlaisissa tarjonnan osalta paikalla oli tavanomaisen myyjäjoukon lisäksi joulunaikaan kuuluvaa myyjäjoukkoa: käsitöitä, joulukoristeita, arpajaisia, myyjäistuotteita, leivonnaisia, maatilatuotteita jne. Asiakkaita tuli jatkuvana virtana, ei ruuhkaksi saakka. Olettettavasti jokainen näistä lähitoreista sai oman kävijäkuntansa. Ehkä osa asiakkaista tätä tarjontaa päivän mittaan kiertäen pääsi kokemaan kaikkien tunnelman. Myöskään Porin torille ilmaantunut Coca Cola -auto, jota lehtiuutisen (SK 12.12.) mukaan oli paikalle tullut seuraamaan suuri (tungokseen saakka) yleisöjoukko, ei tuntunut vaikuttavan torillakävijöiden kohderyhmään.

Torilla tavataan

Ihan tarkkaan ottaen tämäkään ei vielä ollut vuoden viimeinen toritapahtuma, sillä  jouluviikolla 22.12. klo 14-17 Syreenitorilla käy jälleen kauppa. Mm. joulun kalaherkut voi hankkia sieltä; muun tarjonnan näkee kun sappu paikalle. Tämän jälkeen tori hiljenee ja vuoden 2022 torikausi käynnistetään pääsiäisen tietämillä. Talven aikana saattaa olla yksittäisiä toripäiviä myyjävetoisesti. Niiden osalta kannattaa seurata myyjien ilmoittelua; tietoa toki välitetään mahdollisuuksien mukaan myös Ahlaisten kyläyhdistyksen sivuiila sekä Ahlaisten Facebook-kanavilla.

Joulutori yleisöosastossa

Joulutorin ajankohta osui juuri sopivasti alueella kiristyneiden (AVI 10.12.20221) koronarajoitusten kynnykselle. Vanhat ohjeet olivat joulutorin järjestäjien tiedossa ja uusiin tutustuttiin heti niiden tultua julkiseksi. Avointa torialuetta sekä kaupallista myyntitoimintaa harjoittaviin tiloihin eivät rajoitukset suoranaisesti kohdentuneet. Silti Ahlaisten joulutorin osalta tiukentuneisiin määräyksiin varaudutiin tällä yhden yön varoitusajalla ja vielä toria edeltäneenä iltana järjestelyjä laitettiin osin uusiksi.

Piia Koskiahteen SK:ssa ollut Porin perusturvan tiedotteeseen perustuva kirjoitus, joka oli otsikoitu ”Porissa on voinut altistua koronavirukselle joulumyyjäisissä, teatterissa ja päiväkodissa – neljässä eri paikassa viime viikkoina”, kirvoitti Ahlaisten joulutoriin kohdentuvaa kommenttikirjoittelua. ”Voi Rähmä”-nimimerkillä kirjoitettu kommentti kritisoi vahvasti Ahlaisten joulutorin järjestämistä terveysriskinä ja nimikikkailuna (verraten sitä joinain vuosina toteutettuun Joulumarkkinat-tapahtumaan). Debattia käytiin parin kommentaarin verran; siinä Ahlaisten kyläyhdistyksen puheenjohtaja (omalla nimellään, ei nimimerkin taakse piiloutuen) oikaisi kommentikirjoituksen virheitä. Kommentoija näkee torin järjestämisen motiiviksi sen toimimisen yhdistyksen tulonlähteenä: Toria pidetään toiminnassa taloudellisten intressien ohjaamana, vaikka ihmisten terveys pitäisi olla etusijalla. Menemättä pidemmälti tuon kritiikin yksityiskohtiin on syytä oikaista väärät väittämät:

  • Ainoastaan yhdestä kohdasta ”Rähmän” viesteissä, ihmisten terveys tärkeintä, olemme yhtä mieltä. Nimenomaan terveysturvallisuuden takia torin pitopaikaksi valittiin väljyyttä tarjoava Kylänranta Syreenitorin sijaan ja järjestelyt toteutettiin terveysturvallisuutta parantavin menoin.
  • AVIn ohjeet on luettu, ymmärretty ja otettu täysimääräisesti huomioon torin järjestelyissä. Tämän olisi toki kirjoittajakin voinut todeta, jos olisi itse vaivautunut paikalle tilannetta tarkastelemaan ja lukemaan AVIn viimeisimmät ohjeet. Tällöin ei olisi tarvinnut sortua asiaan perehtymättömään spekulaatioon. Ohjeisto ei kiellä torilla ja myyntitiloissa tapahtuvaa toimintaa, joskin antaa niitä koskevia suosituksia. Niiden mukaan Ahlaisissa toimittiin. Todelliseen vaaratilanteeseen pitää toki suhtautua pieteetillä, mutta ylireagointiinkaan ei ole peruteita. Samanaikaisesti toteutettiin muita samantyyppisiä tilaisuuksia, puhumattakaan massatapahtumaksi muodostuneesta Coca Cola -rekan vierailusta Porin kauppatorilla.
  • Ahlaisten tori, joulutori mukaan lukien, ei ole yhdistykselle liiketoimintaa. Se on kylän elävöittämistä ja palvelutarjontaa sekä yhteisöllisyyttä luovaa toimintaa. Toripäivän tulot järjestäjille eivät ole merkittäviä, lähinnä kulunsa kattavia. Sen sijaan paljon aikaa ja talkootyötä tarvitaan jokaisen toripäivän järjestelyissä, jonka muuhun käyttämällä tulovirta voisi olla merkittävästi suurempi.
  • Toripäivän tuotot myyjillle ovat ilmeisen riittävät, koska niin vakikauppiaiden kuin kasvavan uusien myyjien joukon kiinnostus torille tulemiseen on riittänyt pitkin syksyä aina joulukuulle saakka. Kevään aloitustakin halutaan varhaistaa. Näin joulun alla tori on tarjonnut uusille myyjille mahdollisuuden tuotteidensa kauppaan – osalle tuotteiden luonteen huomioon ottaen jopa niiden ainoan myyntisesongin.

Ahlaisten kyläyhdistys on voittoa tavoittelematon yhdistys. Vähäiset tulonsa sekä hankkimansa hankerahoituksen se kohdentaa yhteisten asioiden hoitamiseen ja kylän elinvoimaisuuden parantamiseen. Toivotamme ”Rähmän” vähintään tutustumaan toimintaamme ja jos intoa riittää, jopa osallistumaan siihen. Tai edes käymään torilla, jotta tietää, mistä kirjoittaa.